Clasa pregătitoare înainte de 6 ani

Statul Român le interzice unor copii să meargă la școală pentru că s-au născut cu o zi prea tîrziu.

Cătălin Frâncu
2 min readMay 12, 2022
Fată răsfoind o carte.
Fotografie de Jonathan Borba

Ministerul Educației permite înscrierea în clasa pregătitoare doar a copiilor care împlinesc 6 ani în acel an calendaristic. Ministerul invocă articolul 29 (2) din Legea educației pentru a impune această limită de vîrstă.

Aceasta este o colecție de articole care argumentează că articolul 29 (2) contrazice Constituția, Ordonanța de Guvern privind discriminarea, restul Legii educației și o decizie a instanței. Voi include și cîteva opinii despre cît de multă supunere datorăm unei legi tiranice (însuși Ministerul Educației a ales, între 2012 și 2020, să o ignore) și despre cît de legitim este să pui copiii pe un Pat al lui Procust al vîrstei, fără nici un fel de analiză a circumstanțelor individuale.

Articole factuale

  • Cadrul legal. Argumentează că articolul 29 (2) este neconstituțional, discriminatoriu și contrazice chiar și alte articole ale legii din care face parte.
  • Situația anilor 2012–2020. Argumentează că, în anii anteriori, Ministerul Educației a ales calea corectă, constituțională și care urmărește interesul superior al copiilor. Din 2021 el refuză să mai urmeze această cale.
  • Comparația cu alte țări. Argumentează că un copil care începe clasa I la 7 ani și 8 luni (cum vor face toți cei născuți în ianuarie) este întîrziat cu un an și chiar cu doi ani față de 14 din cele 16 țări occidentale analizate.
  • Ce putem face. Oferă sugestii de acțiune pentru remedierea situației, inclusiv calea instanței, unde există deja un proces cîștigat.

Articole de opinie

Notă

Acest articol este o expandare a articolului Țara te vrea prost, pe care l-am scris inițial, la cald. Pornind de la acela, am separat argumentele factuale de argumentele de opinie și am redus nivelul apelului la emoții.

--

--