Clasa pregătitoare înainte de 6 ani
Statul Român le interzice unor copii să meargă la școală pentru că s-au născut cu o zi prea tîrziu.
Ministerul Educației permite înscrierea în clasa pregătitoare doar a copiilor care împlinesc 6 ani în acel an calendaristic. Ministerul invocă articolul 29 (2) din Legea educației pentru a impune această limită de vîrstă.
Aceasta este o colecție de articole care argumentează că articolul 29 (2) contrazice Constituția, Ordonanța de Guvern privind discriminarea, restul Legii educației și o decizie a instanței. Voi include și cîteva opinii despre cît de multă supunere datorăm unei legi tiranice (însuși Ministerul Educației a ales, între 2012 și 2020, să o ignore) și despre cît de legitim este să pui copiii pe un Pat al lui Procust al vîrstei, fără nici un fel de analiză a circumstanțelor individuale.
Articole factuale
- Cadrul legal. Argumentează că articolul 29 (2) este neconstituțional, discriminatoriu și contrazice chiar și alte articole ale legii din care face parte.
- Situația anilor 2012–2020. Argumentează că, în anii anteriori, Ministerul Educației a ales calea corectă, constituțională și care urmărește interesul superior al copiilor. Din 2021 el refuză să mai urmeze această cale.
- Comparația cu alte țări. Argumentează că un copil care începe clasa I la 7 ani și 8 luni (cum vor face toți cei născuți în ianuarie) este întîrziat cu un an și chiar cu doi ani față de 14 din cele 16 țări occidentale analizate.
- Ce putem face. Oferă sugestii de acțiune pentru remedierea situației, inclusiv calea instanței, unde există deja un proces cîștigat.
Articole de opinie
- Cîtă supunere datorăm unei legi? Argumentează că o lege tiranică, neschimbată timp de 10 ani, deformează gîndirea societății.
- Care este vîrsta potrivită pentru școală? Argumentează că singurul răspuns coerent din punct de vedere logic este „depinde de la un copil la altul”.
- Clasa pregătitoare la 18 ani. Trage cîteva concluzii aberante care decurg din existența unei limite de vîrstă.
- Scrisoare deschisă către Ministrul Educației, domnul Sorin Cîmpeanu. Încurajează conducătorii să nu rămînă în istorie ca apărători înverșunați ai unei monstruozități temporare.
- Adio, dexonline. Concluziile mele după eșecul de a-i oferi unui copil educația pe care o merită.
- Ligia Deca te vrea prost. Dacă mai exista vreo îndoială, nici actualul ministru al educației nu prețuiește educația.
Notă
Acest articol este o expandare a articolului Țara te vrea prost, pe care l-am scris inițial, la cald. Pornind de la acela, am separat argumentele factuale de argumentele de opinie și am redus nivelul apelului la emoții.