Ligia Deca te vrea prost

Dacă mai exista vreo îndoială, nici actualul ministru al educației nu prețuiește educația.

Cătălin Frâncu
3 min readApr 25, 2023

Acest articol face parte dintr-o serie care discută legitimitatea interzicerii accesului în clasa pregătitoare.

Imagine de Michal Matlon

Într-o versiune din 2022 a proiectului noii legi a educației, limita de vîrstă pentru înscrierea în clasa pregătitoare era de 31 martie. Așadar, un copil de 5 ani și 6 luni se putea înscrie în clasa pregătitoare (desigur, dacă părinții și copilul doreau asta). Vezi pagina 19, art. 25 (3):

La cererea scrisă a părinților/reprezentantului legal, pot fi înscriși în clasa pregătitoare și copiii care au urmat grupa mare și care împlinesc vîrsta de 6 ani în primele trei luni ale anului calendaristic următor anului înscrierii, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare, aspect certificat de compartimentul de asistență psihopedagogică din unitatea de învățămînt unde urmează să fie înscris.

În versiunea curentă de pe site-ul Ministerului Pseudoeducației, reapare oribila limită de 31 decembrie. Vezi pagina 25, art. 31 (4):

Prin excepție de la alin. (2), la cererea scrisă a părinților/reprezentantului legal, pot fi înscriși în clasa pregătitoare și copiii care au urmat învățămîntul preșcolar și care împlinesc vîrsta de 6 ani după data de 31 august și pînă la sfîrșitul anului calendaristic în care se face înscrierea, dacă dezvoltarea lor este corespunzătoare, aspect certificat de recomandarea cadrului didactic de la nivel preșcolar, de către CJRAE/CMBRAE sau de către o structură de la nivelul unei/unor unități de învățămînt desemnate în acest sens de către DJIP/DMBIP.

Desigur, așa cum argumentez de peste un an, condiționarea accesului la educație de o vîrstă este monstruoasă. Singurul criteriu care contează este capacitatea intelectuală a copilului. Cu prioritate mult, mult, mult mai mică putem ține cont și de criteriul dezvoltării emoționale.

Dar, dacă e să avem o vîrstă-limită, măcar să fie una cît mai timpurie. În acest sens, măcar noua lege a educației urma să extindă cu trei luni limita curentă. S-au decis că pînă și asta ar fi fost prea mult.

Probabil că, oricum, nu mulți s-ar fi prevalat de această șansă. Trăim într-o societate care a demonstrat (cel puțin mie personal) că nu prețuiește educația și care își va susține pînă în pînzele albe ideile preconcepute, fără argumente și fără a se împiedica de aberațiile logice elementare care decurg din condiționarea educației de împlinirea unei vîrste.

Dar era totuși o șansă. Din cei circa 40.000 de copii născuți între ianuarie și martie, poate 500 sau 1.000 s-ar fi înscris la școală cu un an mai devreme. Acum, această șansă a dispărut.

Concluzie

Ligia Deca, omul pus în fruntea instituției care orchestrează educația celor ce vin după noi, a văzut că proiectul noii legi era pe cale să le facă o concesie unui mic segment de copii, cei născuți între ianuarie și martie, care ar fi avut șansa unei dezvoltări intelectuale accelerate. Ligia Deca a tăiat cu pixul această șansă.

Ligia Deca te vrea prost.

--

--

Cătălin Frâncu
Cătălin Frâncu

Written by Cătălin Frâncu

software engineer living in Bucharest, Romania

No responses yet